Društvo sudija: Sudija u rijalitiju šteti ugledu pravosuđa

Društvo sudija Srbije izrazilo je zabrinutost zbog najave da će sudija u penziji Snežana Ilić učestvovati u rijaliti programu i ocenilo da bi učešće u takvom televizijskom formatu moglo da šteti ugledu pravosuđa i naruši ugled svih zaposlenih.

Povodom informacije da će nekadašnja sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu učestvovati u jednom rijaliti programu, Društvo sudija Srbije je navelo da Snežana Ilić više ne može da predstavlja zaposlene u pravosuđu, s obzirom da je završila radni vek, ali da dostojnost neophodna za obavljanje sudijske funkcije podrazumeva i određene moralne osobine koje sudija treba da poseduje.

„Između ostalog, moralne osobine čine poštenje, savesnost, pravičnost, dostojanstvenost, istrajnost i uzornost, a ponašanje u skladu sa tim osobinama podrazumeva čuvanje ugleda sudije i suda u službi i izvan nje i svest o društvenoj odgovornosti“, navodi se u saopštenju.

Društvo sudija Srbije pozvalo je i Visoki savet sudstva da i on reaguje tim povodom i apelovalo na bivšu koleginicu Snežanu Ilić da preispita svoju odluku o učešću u takvoj televizijskoj emisiji.

Inače, sudija Snežana Ilić 2009. godine nije prošla reizbor za sudijsku finkciju, jer je njen rad ocenjen kao loš zbog velikog broja ukinutih presuda. U vreme Slobodana Miloševića bila je pomoćnica ministra pravde Dragoljuba Jankovića zadužena za prekršaje u vreme kada su po zakonu o prekršajima osuđivani nezavisni mediji i hapšeni pripadnici „Otpora“.

Izvor: N1info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *