Letnje šeme

Gotovo svi elektronski mediji u regionu prethodnih dana bavili su se analizom krivičnog postupka koji se u Crnoj Gori sprovodi protiv srpske i kanadske državljanke Sare Vidak (20). Na prvi pogled bezazlena saobraćajna nezgoda prerasla je u Kotorskom sudu za prekršaje u incident koji je završen podnošenjem krivične prijave protiv pomenute zbog navodnog napada na sudiju za prekršaje. Šta se zaista dogodilo i ko je koga napao, znaju isključivo akteri događaja. Okolnost da nisu bili na licu mesta, međutim, nekim novinarima ni najmanje nije smetala da nam precizno dočaraju ne samo svaki detalj, već i da nas upoznaju sa reakcijom javnosti i političkim posledicama.

Naslovi u domaćim medijima navode nas da je u pitanju „Sramno bezakonje“ i „Neviđena sramota Crne Gore“ a tekstove o devojci kojoj je određen pritvor, uz fotografije sa njenog profila na društvenim mrežama najavljuju kao: „Ovo je Beograđanka Sara Vidak, kojoj Crna Gora uništava život: Mlada srpkinja studira dva fakulteta, govori tri jezika, posle bitke sa teškom bolešću otišla na more na oporavak, pa poput najgoreg kriminalca zatvorena u Spuž“. Na to se, naravno, odmah nadovezuju komentari čitalaca (ali i tzv. „botova“) u kojima jedni po izgledu devojke zaključuju da se radi o bahatoj i razmaženoj osobi koja je zbog svog bezobrazluka dobila šta je zaslužila, dok drugi traže odmazdu u vidu proterivanja crnogoraca koji žive u Srbiji i apeluju da niko više ne treba da kroči u „Milovu“ Goru, jer nas (i tamo) očigledno mrze.

Ni političari nisu propustili priliku da ovaj događaj iskoriste za sticanje poena, pa tako neki hvale pravovremenu reakciju državnih organa u zaštiti institucija sistema a drugi osuđuju brutalno kršenje prava jednog „nevinog mladog bića“, „deteta izuzetnih moralnih vrednosti“ i skandalozni odnos crnogorskih državnih organa prema srpskim državljanima koji je „razbesneo javnost u Srbiji“.

Sve u svemu, uvek treba imati u vidu da postoje najmanje dve verzije svakog događaja i da, pre nego što donesemo neki zaključak, barem pokušamo da čujemo obe strane. Ovakvi navalentni novinarski članci (svejedno da li su naručeni sa nečije strane ili su plod maštovitih novinara) neće doprineti ničem drugom sem raspirivanju mržnje koje, na žalost, već imamo na pretek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *